Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Épületenergetikai jogszabályok - GYIK

A szakmai gyakorlatban felmerülő gyakori kérdések és a válaszok

 

Az Építésijog.hu szerzői arra vállalkoztak, hogy az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a gyakorlatban már felmerült kérdéseket összegyűjtsék, és a kérdésekre a hatályos jogszabályok alapján választ is adjanak. Az Építésijog.hu olvasói által feltett kérdésekkel folyamatosan bővítjük a kérdés-válaszok sorát. (GYIK = Gyakran Ismételt Kérdések) 

A kérdések köre folyamatosan bővül, illetve előfordul, hogy egy adott válasz – a gyakorlat, a jogalkotói magyarázat, vagy éppen a jogszabályváltozás miatt – változik. A kézirat lezárási időpontjában módosított választ a kérdéseknél zöld színnel jelöljük, illetve a Tartalomjegyzékben „FRISSÍTVE” vagy „ÚJ KÉRDÉS” megjegyzéssel jelöljük.

Az épületenergetikai témakörhöz kapcsolódó GYIK jelenleg 29 darab kérdést és választ tartalmaz.

 

Az Építésijog.hu portálon található GYIK-oldal elérésének díja 1 hónapra: 4.500 Ft + áfa

 

Megrendelem

 

 

 

 

PÉLDÁK AZ ÉPÜLETENERGETIKAI GYIK DOKUMENTUMBAN MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEKRE:

 

2.2. Tárolók tanúsítása - A tanúsítandó lakáshoz egy tároló is tartozik egy másik szinten, amit az ingatlan adásvételekor szintén eladnak. Kell-e a tárolót is együtt tanúsítani a lakással?

2.4. Rendeltetés változása - Rendeltetésváltozás esetén – például, ha irodaházból lakóházat alakítanak ki – vonatkoznak-e a tervezett állapotra a 7/2006. TNM rendelet előírásai?

3.4. Homlokzatok újrafestése - Meglévő épület homlokzati vakolatarchitektúrájának javítása és a HOMLOKZAT ÚJRAFESTÉSE miatt a felújítás jelentős felújításnak tekinthető-e, és be kell-e tartani az utóbbira vonatkozó szigorú előírásokat?

3.8. Hatósági tulajdonú épületek - Mitől függ, hogy vonatkozik-e az épületre a hatósági tulajdonú épület fogalma? Melyik mellékletnek kell megfelelnie?

3.12. A 6. melléklet és a könnyűszerkezetes épületek 4.3. Eladó és kiadó lakások - Eladó vagy kiadó lakás esetén kötelező-e feltüntetnem a hirdetésben a lakás energetikai osztály szerinti besorolását?

 

ÚJ VAGY FRISSÍTETT KÉRDÉS-VÁLASZ:

4.4. A BB és KNE fogalmak nem azonosak - Az épület csak akkor lehet BB energetikai osztályú, azaz „közel nulla energiaigényű épület követelményeknek megfelelő” energetikai osztályú, ha megfelel a 6. melléklet követelményeinek?

4.5. Logisztikai raktárépület,  12°C alatt fűtött logisztikai raktárépületet tervezek 2021. január 1. után. A raktárosok részére van benne egy kis irodarész és a kamionosoknak teakonyha és WC-zuhanyzó. Ebben az esetben kell-e a 12°C-nál jobban fűtött helyiségek miatt TNM követelményeknek megfelelően terveznem az épületet?

 

Ha Önnek is vannak a fentiekhez hasonló kérdései, és szeretne alaposan megismerkedni az épületenergetika területén az aktuális szabályozással, akkor érdemes megrendelnie a hozzáférést ehhez a dokumentumhoz.

 

Megrendelem

 


FIGYELEM, ha Ön rendelkezik az Építésijog.hu oldalhoz Éves PRÉMIUM Előfizetéssel, akkor ezt a szerződésmintát külön díj befizetése nélkül is elérheti az oldalon! Az előfizetési lehetőségekről részletes információ itt található >>