Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Épületenergetikai jogszabályok - GYIK

A szakmai gyakorlatban felmerülő gyakori kérdések és a válaszok

Az Építésijog.hu szerzői összegyűjtötték az épületenergetika területéhez kapcsolódó, a szakmai gyakorlatban már felmerült legfontosabb kérdéseket ("Gyakran Ismételt Kérdések" = GYIK), és hatályos jogszabályok – illetve saját szakmai mérlegelésük – alapján választ adnak ezekre. Az Építésijog.hu olvasói által beküldött kérdéseknek megfelelően folyamatosan bővül a válaszok sora, illetve a meglévő kérdésekre adott válaszok is módosulhatnak, amennyiben azt a jogszabályok változása indokolja.

Az Építésijog.hu portálon található GYIK-oldal elérésének díja 1 hónapra: 4.000 Ft + áfa

 

Megrendelem

 

A dokumentum tartalma jelenleg a következő: 

 

1. AZ ÉPÜLETENERGETIKA TERÜLETÉRE VONATKOZÓ LEGFONTOSABB JOGSZABÁLYOK

2. A RENDELETEK ALKALMAZÁSI KÖRÉRE VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

2.1. Vonatkozik-e a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet építési engedélyhez kötött új ipari raktárcsarnok építési engedélyezési kérelmének elbírálásakor? Vonatkozik-e az egyhéjú burkolattal létesülő raktárépületekre, mint pl. egy fűtetlen faanyag, acélanyag stb. raktár?

2.2. A tanúsítandó lakáshoz egy tároló is tartozik egy másik szinten, amit az ingatlan adásvételekor szintén eladnak. Kell-e a tárolót is együtt tanúsítani a lakással?

2.3. Egy földszintes épületnek tűz során megsemmisültek a nyílászárói, az épületgépészeti rendszerei, és a fa födémszerkezet állapota károsodott. Tervek nem állnak rendelkezésre. Szükséges-e az életveszélyes, kiégett épület adásvétele esetén energetikai tanúsítványt készíteni?

 

3. AZ ALKALMAZANDÓ KÖVETELMÉNYSZINTEKRE ÉS A 7/2006. (V. 24.) TNM RENDELET MELLÉKLETEIRE VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

3.1. 2018.01.01. előtt Alap követelményszinttel engedélyezett társasház kivitelezése során melyik követelményszintet kell alkalmazni, ha az épületet 2021.01.01-ig használatba veszik?

3.2. Új épületet 2018-ban használatbavételi engedélyhez melyik követelményszint szerint kell TANÚSÍTANI, ha az épület az 1. melléklet alapján kapott használatbavételi engedélyt? Az 1. melléklet ugyanis 2018. március 13-tól nem hatályos. 

3.3. Új mezőgazdasági vagy ipari épület esetén be kell-e tartani az 5. melléklet „Talajon fekvő padló” követelményértékét?

3.4. Meglévő épület homlokzati vakolatarchitektúrájának javítása és a HOMLOKZAT ÚJRAFESTÉSE miatt a felújítás jelentős felújításnak tekinthető-e, és be kell-e tartani az utóbbira vonatkozó szigorú előírásokat?

3.5. Az önkormányzat tulajdonában álló épületekre, például egy új óvodára, iskolára vagy rendelőintézetre kötelező-e alkalmazni a 6. mellékletet, ha az épületet 2018. december 31. után veszik használatba?

3.6. A meglévő 90 m2-es családi házamat szeretném bővíteni egy 20 m2 alapterületű új szobával. Melyik mellékletek vonatkoznak az épület régi és új részére?

3.7. A meglévő 90 m2-es családi házamat szeretném bővíteni 100 m2 hasznos alapterülettel. Melyik mellékletek vonatkoznak az épület régi és új részére?

 

4. TANÚSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK (176/2008. (VI. 30.) KORM. RENDELET)

4.1. Új épület építése esetén meddig kell a hiteles energetikai tanúsítványt elkészíttetnem?

4.2. Ingatlan eladásakor kötelező-e eladóként energetikai tanúsítványt készíttetnem?

4.3. Eladó vagy kiadó lakás esetén kötelező-e feltüntetnem a hirdetésben a lakás energetikai osztály szerinti besorolását?

 


A válaszokat is tartalmazó, az Építésijog.hu portálon található GYIK-oldal elérésének díja 1 hónapra: 4.000 Ft + áfa