Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Építésügyi hatósági eljárások és jogorvoslati lehetőségek 2020. márciustól

Az ügyvédi kamara és az építészkamara által is akkreditált képzés március 24-én

 

Konferencia és továbbképzés ügyvédek, köztisztviselők, szakértők, építőipari szakemberek és építtetők számára


2020 márciusától alapjaiban változik meg az építésügyi hatósági eljárás, hiszen egyfokú lesz az engedélyezés, és a kormányhivatal döntésével szemben már csak közigazgatási peres eljárást lehet indítani. Az építésügyben érintett szereplőknek tehát most feltétlenül meg kell ismerkedniük azzal, hogy új szabálykörnyezetben milyen új elvárásoknak kell megfelelni, milyen határidőkre, követelményekre kell felkészülni. Az utóbbi időben rendkívül gyakori tisztázandó alapkérdés az is, hogy a szomszédok és egyéb érintettek hogyan tudnak „beleszólni” a beruházás részleteibe, milyen jogosultságaik maradtak.

Konferenciánkkal lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön fél nap alatt megismerhesse az egyes eljárások lefolytatásának szabályait, a gyakorlatban felmerülő kérdésekre adott válaszokat, és így szakszerűen tudja végezni munkáját, illetve hatékonyan tudja érvényesíteni a jogait.

A konferenciát az Építésijog.hu portál (szerkesztője: dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató) szakmai szervezésével tartjuk meg. 

A konferenciát az interneten – webinárium formájában – is lehet követni, és minden résztvevő megkapja az előadások videófelvételeit és diasorait is. (Az online közvetítés megtekintésének számítógépes feltételei >>)

A konferencián – illetve a webináriumon – való részvétel mellé Ön most kedvezményes negyedéves előfizetést is igényelhet, mellyel hosszabb távon is hozzáférhet az aktuális építési jogi tudnivalókhoz az Építésijog.hu portálon. A portál szerzői ugyanis folyamatosan figyelik a változásokat, és a tájékoztató anyagokban átvezetik a szükséges módosításokat. A változások tényéről és gyakorlati jelentőségéről külön cikkek adnak magyarázatot; ezek megjelenéséről Ön mindig külön tájékoztatást kap a portál Változásértesítő hírleveléből.

 

A KONFERENCIA IDŐPONTJA: 2020. március 24., 13.30-tól 19.10-ig (regisztráció 13.00-tól)

A KONFERENCIA HELYSZÍNE: AVKF Budapesti Campus, 1201 Budapest, Török Flóris utca 227-229.

ÜGYVÉDI KAMARAI AKKREDITÁCIÓ: …. elbírálás alatt

ÉPÍTÉSZKAMARAI AKKREDITÁCIÓ: …. elbírálás alatt 

 

A KONFERENCIA ELŐADÁSAI TÖBBEK KÖZÖTT AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE ADNAK VÁLASZT:
•    2020. március 1-től hol működnek az építésügyi hatóságok? Milyen utat jár be a hatósági döntéssel kapcsolatos kereset?
•    Hogyan történik 2020 márciusától a fennmaradási engedélyezési eljárás?
•    Milyen feltételek mellett lehet a közigazgatási bíróságtól azonnali jogvédelmet kérni?
•    Egyszerű bejelentéssel épülő lakóházak esetében lehet-e közigazgatási bírósághoz fordulni?
•    Milyen „beleszólása” van a szomszédnak az egyszerű bejelentéssel vagy az építési engedéllyel folytatandó építkezésbe?
•    Mit jelent az illeszkedés követelménye?
•    Lehet-e a negatív településképi véleménnyel szemben jogorvoslattal élni?

Ön is beküldheti már előre a saját kérdéseit (cím: jambor.attila[kukac]epitesijog.hu), hogy az előadók fel tudjanak készülni a válaszadásra a szakmai konzultáció keretében, illetve már az előadásaikat is ezek figyelembe vételével állíthatják össze.

 

A RÉSZLETES PROGRAM megtalálható a lap aljára legörgetve!
 

KÉRJÜK, VÁLASSZON AZ ALÁBBI RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK KÖZÜL a megfelelő oszlop alján található gombra kattintva! 

Érdemes megfontolni azt a részvételi csomagot, mely negyedéves Építésijog.hu-előfizetést is tartalmaz – így folyamatosan hozzáfér a portál teljes tartalmához, ahol hosszabb távon is mindig pontos, megbízható és közérthető magyarázatok adnak segítséget az Ön munkájához.

Érdemes mielőbb jelentkezni, mert március 10-ig jelentős kedvezményt adunk a részvételi díjakból! Továbbá a téma fontossága miatt nagy érdeklődés várható, tehát ha a személyes részvételt választja, mindenképpen érdemes már most lefoglalnia a helyét, mielőtt megtelik a terem.

Számoljon utána: a kedvezmények igénybevételével közel 9 ezer Ft (+áfa) összeget megtakaríthat!
(A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz.)

  Konferenciarészvétel Konferenciarészvétel
+ előfizetés
Webinárium-részvétel Webinárium-részvétel
+ előfizetés
Előadások személyes részvétel személyes részvétel interneten követhető interneten követhető
Szakmai konzultáció személyes aktív
részvétel
személyes aktív
részvétel
interneten passzívan
követhető
interneten passzívan
követhető
Előadások diasorai pdf formátumban pdf formátumban pdf formátumban pdf formátumban
Előadások videófelvételei interneten elérhető
április 7-ig
interneten elérhető
április 7-ig
interneten elérhető
április 7-ig
interneten elérhető
április 7-ig
Építésijog.hu-előfizetés negyedéves hozzáférés –  negyedéves hozzáférés
FIZETENDŐ DÍJ

27.000 Ft + áfa, MÁRCIUS 10-IG TÖRTÉNŐ BEFIZETÉS ESETÉN CSAK 23.000 Ft + áfa

33.000 Ft + áfa, MÁRCIUS 10-IG TÖRTÉNŐ BEFIZETÉS ESETÉN CSAK 28.000 Ft + áfa

23.000 Ft + áfa, MÁRCIUS 10-IG TÖRTÉNŐ BEFIZETÉS ESETÉN CSAK 19.000 Ft + áfa 29.000 Ft + áfa, MÁRCIUS 10-IG TÖRTÉNŐ BEFIZETÉS ESETÉN CSAK 24.000 Ft + áfa
  Megrendelem
a belépőt 
Megrendelem
a belépőt
ÉPÍTÉSZKAMARAI TAGOKNAK:
Megrendelem
a hozzáférést
ÜGYVÉDI KAMARAI TAGOKNAK:
Megrendelem
a hozzáférést
KREDITPONT IGÉNYLÉSE NÉLKÜL: 
Megrendelem
a hozzáférést
ÉPÍTÉSZKAMARAI TAGOKNAK:
Megrendelem
a hozzáférést
ÜGYVÉDI KAMARAI TAGOKNAK:
Megrendelem
a hozzáférést
KREDITPONT IGÉNYLÉSE NÉLKÜL: 
Megrendelem
a hozzáférést

 

A Megrendelem gombra kattintva Ön elindítja a vásárlási folyamatot, melynek végén rendszerünk automatikusan díjbekérőt küld pdf formátumban. A díj beérkezése után küldjük a számlát. 

 

HATÓSÁGOK, INTÉZMÉNYEK, IRODÁK, CÉGEK FIGYELMÉBE:
Ha Ön regisztrált és bejelentkezett az artifexkiado.hu oldalon, akkor lehetősége van arra, hogy több különböző személy részvételét is megoldja egy jelentkezési folyamat keretében. (A kosárba több db. belépőt kell betennie, majd a következő oldalon tudja megadni az egyes résztvevők adatait az egyes – alul megjelenő – „fülek” lenyitásával.) 
Ha az Ön intézményénél esetleg speciális eljárást igényel a megrendelési folyamat, az alább megadott elérhetőségeken veheti fel a kapcsolatot a szervezőkkel! 

Artifex Kiadó Kft. 
info[kukac]artifexkiado.hu 
+36 1 783 1711

 

TERVEZETT PROGRAM

   13.00–13.30 Regisztráció (a konferencia helyszínén, illetve online)
13.30–14.20 Építkezik a szomszédom (segítség!)
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az Építésijog.hu portál szerkesztője
Az előadás a 2020. március 1. napjától hatályos változásoknak megfelelően áttekinti, hogy építési engedély, egyszerű bejelentés, vagy éppen ezek nélkül végezhető építési tevékenységek esetében az építtetőn kívüli más személyek mikor lesznek ügyfelek egy hatósági eljárásban, valamint az ügyfelek az eljárás során milyen jogosultságokkal rendelkeznek
14.20–15.00 A településkép-védelmi rendszer és az illeszkedés követelménye
Tóth Ferenc állami főépítész, Budapest Főváros Kormányhivatala, Kormánymegbízotti Kabinet
Az OTÉK és a helyi építési szabályzat (HÉSZ) mellett a településképi rendeletek (TKR), műemléki és világörökségi érintettség esetén ezeken túl az örökségvédelmi jogszabályok előírásait is figyelembe kell venni. Az előadás összefoglalja, hogy a polgármestereknek – meghatározott esetekben az államnak – milyen településkép-védelmi eszközeik vannak, és mit lehet 2020 márciusától tenni, ha az építtető nem fogadja el a döntést. Az illeszkedés, vagyis inkább ennek a hiánya szinte valamennyi, a beruházást nem támogató településképi véleményben megjelenik, ezért az előadás kitér az illeszkedési követelmény szempontrendszerére, jelentőségére is.
15.00–15.50 Építésügyi engedélyezési eljárás lépésről-lépésre (2020. március 1-től) 
Dr. Józsa Fábián, a Budapest Főváros Kormányhivatala Jogi és Koordinációs Főosztály vezetője, a Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület alelnöke
Az előadás egy tipikus engedélyezési eljárás lépésein keresztül mutatja be, hogy a 2020. március 1. napjától hatályos jogszabályok alapján az eljárás egyes szakaszaiban milyen változásokra lehet számítani. A résztvevők megismerkedhetnek az új építésügyi hatósági rendszer pontos felépítésével. Az előadás bemutatja, hogy a tervezők, építtetők pontosan melyik hatósághoz, és pontosan hová fordulhatnak, ha engedélyezési eljárást szeretnének indítani, vagy éppen csak tájékozódásra van szükségük. Megtudhatjuk azt is, hogy a hatósági döntéssel kapcsolatos kereset, panasz milyen utat jár be, és a jogorvoslati rendszer szereplői közül kinek mi a pontos feladata.
  15.50–16.10 Kávészünet
16.10–16.50 Építésfelügyeleti szankciók és problémamegoldások
Kiss Andor vezető főtanácsos kormánytisztviselő, okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök 
Az építtetők többsége nem is tudja, hogy egy építésfelügyeleti ellenőrzés – az építésfelügyeleti bírság mellett – akár az építkezés leállítását is eredményezheti. Az előadás bemutatja azokat a tipikus hibákat, amelyeket az építésügy résztvevői az egyszerű bejelentés, illetve az építési tevékenységek végzése során elkövetnek. 2020. március 1. napjától a fennmaradási engedélyezési eljárás is jelentősen átalakul, hiszen már nem az általános építésügyi hatóságok dönthetnek az épület fennmaradásáról. Az előadás kitér a munkaterület átadásával kapcsolatos változásokra, és az építési napló vezetésére vonatkozó módosításokra is.
16.50–17.40 Településképi és hatósági döntések a bíróság előtt
Dr. Króneisz Gábor törvényszéki bíró, kollégiumvezető, Közép-Duna-Völgyi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium
2020 márciusától rendkívüli módon megnő a közigazgatási perek jelentősége, hiszen fellebbezésre már nincs lehetőség akkor, ha valaki nem kap építési engedélyt, vagy éppen bontási kötelezést állapítottak meg vele szemben. Fontos tudni, hogy melyek a kereset kötelező tartalmi elemei, és ezeket például egy településképi vagy építésfelügyeleti ügyben hogyan kell értelmezni. Az egyfokú hatósági rendszerben az ellenérdekű ügyfelek szinte egyetlen hatékony eszköze az azonnali jogvédelem lesz, ezért ennek a bírósági gyakorlatát kiemelten fontos ismerni. Az előadás kitér arra is, hogy az érintetteknek a hatósági döntés megtámadásán túl más lehetőségeik is vannak. Főként azokban az esetekben van nagy jelentősége például a mulasztási pernek, amikor nincs olyan döntés, amellyel szemben benyújtható lenne a kereset (pédául az egyszerű bejelentéssel épülő házakra).
17.40–19.10 Fókuszban az aktuális építési jogi kérdések – megoldási lehetőségek a gyakorlatban felmerülő problémákra
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az Építésijog.hu portál szerkesztője
A résztvevők a továbbképzés témájával kapcsolatban felmerült kérdéseiket előzetesen is megküldhetik dr. Jámbor Attilának. Az előadás ezekre a kérdésekre ad összefoglaló választ, gyakorlatias és jogszerű megoldásokat ajánlva. Ha a résztvevőkben marad még megválaszolatlan kérdés, akkor a helyszínen ezeket is feltehetik; az előadó az ezekre adott válaszokkal is kibővíti az előadást.

 

[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz.]