Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

High-tech fenntarthatóság a MOL-toronyban és azon túl – Öko-logikus Építészet 2024

Országos konferenciasorozat indul május 21-én

Az idei Öko-logikus Építészet konferenciasorozat kezdőelőadásában dr. Nagy Balázs egyetemi adjunktus (BME) azokat az új energetikai jogszabályokat mutatja be, melyek a határolószerkezetekről és a termikus zónák (fűtési és hűtési) hőigényének számításairól szólnak.
Az előadás ismerteti az új energetikai jogszabályok adta lehetőségeket: miket lehet/kell figyelembe venni építészeti tervezés vagy tanúsítás során, amiket a régi TNM rendelettel még nem kellett/lehetett, vagy másképpen lehetett [például változások hőátbocsátási tényezőben és ezek bővítései, a termikus zónázás és a felhasználói profilok megjelenése, hőátvitelek (például szellőzés, szoláris nyereségek) számszerűsítései, a dinamikus hatások figyelembevételének lehetőségei (effektív hőtároló képesség, az épület/termikus zónák időállandója és hasznosítási tényezői stb.)]. Az új energetikai rendelet a részletesebb számítási módszereivel és lehetőségeivel új szemléletű tervezést tesz lehetővé az épülethatároló szerkezetek tervezésében és az épületburok kialakításában.


 

A budapesti konferencia helyszíne, a MOL Campus is bemutatkozik, a Finta Stúdió vezető tervezője, Fekete Antal ismerteti az épületet Budapesten, a kollégái a többi helyszínen. Budapesten Herényi Barnabás, az Óbuda Group fenntarthatósági csoportvezető építésze az épületet fenntarthatósági szempontból is bemutatja.
Dr. Szalay Zsuzsa építész, egyetemi docens (BME) a szén-dioxid- és életciklus-elemzés módszereiről, valamint ennek a kibocsátáscsökkentésben való jelentőségéről ad elő. Az LCA az elkövetkező években uniós szabályozási követelménnyé válik, mivel az EPBD (az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv) 2024 márciusában az Európai Parlament által megszavazott frissítése 2027-ben az 1000 m²-nél nagyobb épületek, 2030-ban pedig az összes épület esetében kötelezővé teszi a számítást. A vidéki helyszíneken Szalay Zsuzsa interaktív workshopot tart, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-elemzés és az életciklus-elemzés alapvető fogalmaival, számítási módszereivel, a leggyakrabban használt szoftverekkel és adatbázisokkal. A workshop során gyakorlati példákon keresztül szemléltetjük a módszert, és a résztvevők tapasztalatának függvényében lehetőség lesz a módszer mélyebb megismerésére.

A budapesti konferencia helyszíne, a MOL Campus is bemutatkozik, a Finta Stúdió vezető tervezője, Fekete Antal mutatja be Budapesten, a kollégái a vidéki helyszíneken. Budapesten Herényi Barnabás, az Óbuda Group fenntarthatósági csoportvezető építésze az épületet fenntarthatósági szempontból is bemutatja. Dr. Szalay Zsuzsa építész, egyetemi docens (BME) a szén-dioxid- és életciklus-elemzés módszereiről, a kibocsátáscsökkentésben való jelentőségéről ad elő. Az LCA az elkövetkező években uniós szabályozási követelménnyé válik, mivel az EPBD (az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv) 2024 márciusában az EU Parlament által megszavazott frissítése 2027-ben az 1000 m²-nél nagyobb épületek, 2030-ban pedig az összes épület esetében kötelezővé teszi a számítást. A vidéki helyszíneken Szalay Zsuzsa interaktív workshopot tart, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-elemzés és az életciklus-elemzés alapvető fogalmaival, számítási módszereivel, a leggyakrabban használt szoftverekkel és adatbázisokkal. A workshop során gyakorlati példákon keresztül szemléltetjük a módszert, és a résztvevők tapasztalatának függvényében lehetőség lesz a módszer mélyebb megismerésére.

ÉPÍTÉSZKAMARAI AKKREDITÁCIÓ: 2 pont (MÉK 2024/174)

A RÉSZLETES PROGRAM az oldal aljára görgetve olvasható.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:
Előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3.150 Ft + áfa (4.000 Ft)
A helyszínen kizárólag bankkártyás fizetésre van lehetőség, ebben az esetben a díj: 3.937 Ft + áfa (5.000 Ft)
(A részvételi díj a konferencia étkezési díja. A Tervlap.hu Kincstárában lévő összeg felhasználható.)

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Építészek Kamarája hozzájárul tagjai részvételi díjához, így a JNSZMÉK tagjai, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjai ingyenesen vehetnek részt a szolnoki helyszínen.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Építész Kamara hozzájárul tagjai részvételi díjához, így a GYMSMÉK tagjai, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjai 3.000 Ft-ért vehetnek részt a győri helyszínen.
(A jogosultság elbírálása a kamarai nyilvántartás alapján történik.)

 


KÉRJÜK, VÁLASSZON AZ ALÁBBI RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK KÖZÜL a megfelelő sor végén található gombra kattintva! 

     
IDŐPONT HELYSZÍN FIZETENDŐ DÍJ
2024. május 21.      Budapest: MOL Campus
(1117 Budapest, Dombóvári út 28.)
 
2024. május 30. Szolnok: TiszaPart Mozi
(5000 Szolnok, Templom út 4.) 
JNSZMÉK tagoknak és önkéntes szolgáltatási díjat fizető 
nyilvántartottaknak: ingyenes Megrendelem a belépőjegyet
nem JNSZMÉK tagoknak: 4.000 Ft Megrendelem a belépőjegyet
2024. június 6. Győr: Széchenyi István Egyetem, Science Park
(9025 Győr, Töltésszer utca 13.)
GYMSMÉK tagoknak és önkéntes szolgáltatási díjat fizető 
nyilvántartottaknak: 3.000 Ft Megrendelem a belépőjegyet
nem GYMSMÉK tagoknak: 4.000 Ft Megrendelem a belépőjegyet
     

 


RÉSZLETES PROGRAM 

8.30–9.00 Regisztráció

9.00–9.05 Bevezető, levezető elnök: Csanády Pál PhD

9.05–9.50 Új energetikai előírások
Dr. Nagy Balázs egyetemi docens (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék)

9.50–11.10 Céges javaslatok
Felkért alkalmazástechnikai szakértők hozzászólásai: Kovács István (Kamleithner-Budapest Kft.), Horváth Bence (Ravago Building Solutions Hungary Kft.), Brassnyó László (Knauf Insulation Kft.), Varga Tamás (Ursa Salgótarján Zrt.), Balázs Béla (Auricon Mérnöki Kft.)

11.10–11.40 Kávészünet

11.40–12.20 A MOL Campus tervezése 
Lőczi Gergő építész, vezető tervező (Finta Studió)

12.20–12.50 Céges megoldások a MOL-toronyban
Felkért alkalmazástechnikai szakértők hozzászólásai: Vislavski Slavko (Trocellen Insulation), Kardos Zoltán (KÉSZ Metaltech Kft.)

12.50–13.20 Az életciklus-elemzés (Life-Cycle Assessment, LCA) jelentősége a tervezésben
Dr. Szalay Zsuzsa építész, egyetemi docens (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék)

13.20–13.40 Céges megoldások
Felkért alkalmazástechnikai szakértők hozzászólásai: Horváth Márk (Renson), Bakos Károly (Knauf Kft.)

13.40–14.20 Ebédszünet

14.20–15.20 Az életciklus-elemzés alapjai –1 órás interaktív workshop
Dr. Szalay Zsuzsa építész, egyetemi docens (BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék) 

15.20– Zárszó
[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja.]

 

ELŐADÓ CÉGEK:
Auricon Mérnöki Kft.
Kamleithner-Budapest Kft.
KÉSZ Metaltech Kft.
Knauf Kft.
Knauf Insulation Kft.
Ravago Building Solutions Hungary Kft.
Renson Magyarországi Képviselet  
Trocellen Insulation 
Ursa Salgótarján Zrt.