Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Tetőtér-beépítés – új követelmények és kockázatok

Építési jogi webinárium 2019. június 13-ig

A 2019. március 15-én hatályba lépett előírások alapjaiban alakítják át a tetőtér-beépítés építésügyi követelményeit. Az új jogszabályi feltételek ismertetése mellett részletesen kitérünk az állandó szakmai problémákra (tűzvédelmi, statikai stb.), amelyeket a tervezők mellett a kivitelezőknek is ismerniük kell. Az új helyzetben a szakemberek mellett az építtetőknek is érdemes tájékozódniuk a lehetőségekről és korlátokról. 

Építészkamarai akkreditáció: 2,5 pont (MÉK 2019/162)

 

2019. június 6-i konferenciánk előadásai többek között az alábbi kérdésekre adnak választ:

•    Milyen településrendezési előírásokat lehet mostantól figyelmen kívül hagyni a tetőtér-beépítések esetében, és milyen szabályozási lehetőségek maradnak az önkormányzatok kezében?
•    Mikor kell építési engedély és mikor egyszerű bejelentés a tetőtér-beépítési beruházáshoz?
•    A tűzvédelmi előírásokat is érintette az Étv. márciusi módosítása: ez mi alól ad felmentést, és mi lehet továbbra is akadály?
•    Az épület eredeti tervezőjének hozzájárulása szükséges-e a tetőtér-beépítéshez?
•    Műemlék épületek esetében milyen szempontokat kell figyelembe venni a beruházás tervezésekor?
•    Milyen víz- és légzárási, párazárási és a hőszigetelési problémákat kell megoldani a tetőablak-beépítések tervezésénél?
•    Milyen tipikus szakszerűtlen megoldások rontják le a beépített tetőterek működését, milyen rétegrendekkel és csomópontokkal lehet biztosítani a szakszerű kivitelezést? 
•    Milyen statikai, közműbővítési és közlekedési gondok merülnek fel leggyakrabban tetőtér-beépítéskor?
•    Milyen jellegzetes jogi akadályai lehetnek a tetőtér-beépítéseknek (például a társasházi lakóközösség vagy a szomszédok részéről), hogyan lehet ezeket kivédeni?

 

A részletes program megtekinthető az oldal alján!

 

Főtámogató: VELUX Magyarország Kft.

Támogató: Dörken Kft.

RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK:

Ha Ön korábban már regisztrált a tervlap.hu vagy az epitesijog.hu vagy az artifexkiado.hu oldalon, akkor egyszerűen csak lépjen be az oldal tetején felhasználónevével és jelszavával, és utána küldje el megrendelését. Ha nem regisztrált korábban, kérjük, tegye meg most.

A konferencia meghallgatása egyénileg otthonról, irodából stb.:

MÉK továbbképzési pontot (2,5 pont) igénylők számára: fizetendő összeg: 1.575 Ft + áfa (bruttó 2.000 Ft)  a hozzáférést

MÉK továbbképzési pontot NEM igénylők számára: fizetendő összeg: 0 (azaz nulla) Ft  a hozzáférést

Automatikus válaszlevelünkben megkapja annak a weboldalnak az elérhetőségét, ahol a konferenciát  – június 13-ig – megtekintheti. 

 

9.30–10.00 Regisztráció (a kamarai és egyéb helyszíneken, valamint az AVKF Budapesti Campuson) 

 

10.00–10.10 Bevezető
Csanády Pál levezető elnök, a Metszet építész-folyóirat főszerkesztője

 

10.10–10.55 Tetőtér-beépítés építésügyi feltételei 2019. március 15. napjától
Baksa Lajos településmérnök, vezető-tanácsos, építésügyi hatósági irodavezető
2019 márciusától az Építési törvény határozza meg a meglévő épületek tetőterének beépítési feltételeit. Minden tetőtér-beépítést tervezőnek fontos ismernie ezeket az előírásokat, mivel alapvetően befolyásolják a beruházás megvalósíthatóságának feltételeit: lényeges könnyítéseket jelentenek, érdemben szinte az összes fontos helyi településrendezési előírás figyelmen kívül hagyható majd. A meglévő építmények akadálymentesítésére vonatkozó legutóbbi OTÉK-módosítások is új lehetőségeket jelentenek a tetőtér-beépítések kapcsán. Az előadás tisztázza a tetőtér-beépítés fogalmát, illetve körüljárja, hogy jelenleg az önkormányzatoknak milyen szabályozási lehetőségeik vannak. Kiderül az előadásból az is, hogy speciális esetekben a tetőtér-beépítés mikor lesz építési engedélyhez vagy egyszerű bejelentéshez kötött beruházás.

 

10.55–11.25 Műemlék épület tetőterének beépítési feltételei
L. Balogh Krisztina okl. építészmérnök vezető tervező, településtervező, műemlékvédelmi szakmérnök (ME Építészeti Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője)
Az Építési törvény új előírásai nem szűkítik a műemlékekre, műemléki környezetre vonatkozó országos jogszabályok követelményeit. Az örökségvédelmi szempontokat természetesen a tetőtér-beépítések során is alkalmazni kell. A hallgatóság konkrét esetek bemutatásából megismerheti, hogy egy műemlék épületben általában milyen szempontokat kell figyelembe venni a beruházás tervezésekor.

 

11.25–12.05 Tetőtéri ablakok szakszerű tervezése, beépítése és ellenőrzése
Bedekovits Csaba kereskedelmi vezető (VELUX Magyarország Kft.)
Tetőtér tervezési javaslatok a dizájn, a helykihasználás, a tetőtéri ablakok elhelyezési lehetőségei és korlátai figyelembevételével, teraszalkotás a tetőtéri szinten. A természetes fényre, szellőztetésre és kilátásra vonatkozó tervezési alapelvek. A tetőtér piaci értéke vs a tetőtér-beépítés költségei. Milyen megoldást és lehetőségeket nyújthatnak a tetőterek a városiasodás folyamatában.
Bíró András alkalmazástechnikai és műszaki szakértő (VELUX Magyarország Kft.)
A tető és a tetőtéri ablak az időjárási hatásoknak leginkább kitett részek az épületen. A tetőablak beépítésével pedig három területen gyengíti a kivitelező az épület egyik fő védelmi vonalát. A tetőrétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés kérdései azok, amelyek megoldása ugyan a kivitelező feladata, de a tervező számára sem lehet mellékes. 

 

12.05–12.35 A tetőtér-beépítés az építész szemével
Huszti István építészmérnök
Egy meglévő épület bővítése mindig kihívás egy építésznek, és ez fokozottan igaz, ha további szintet, szinteket kell az épületen elhelyezni. A statikai és a szomszédos épületek állékonyságának biztosítása mellett a közművek, a közlekedés biztosítása is komolya akadályokba szokott ütközni. Az előadás összegyűjti azokat a tipikus szakmai problémákat, amelyek a tetőtér-beépítés során fel szoktak merülni, és megpróbál ezekre válaszokat adni.

 

12.35–13.15 Ebédszünet

 

13.15–13.55 Tűzvédelmi követelmények, kockázatok
Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék)
Az Építési törvény márciusi változása érintette a tűzvédelmi kérdéseket is. Mi alól ad felmentést, és mi lehet továbbra is akadály? Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői (különös tekintettel a faszerkezetekre), tűzoltási felvonulási terület hiánya, kiürítés-számítás. Eltérési engedélyek gyakorlata, jellemző ellensúlyozó intézkedések.

 

13.55–14.25 Tetőtér-beépítés és a szerzői jog
Dr. Barta Judit egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kell-e az épület eredeti tervezőjének a hozzájárulása a tetőtér-beépítéshez? Ez a kérdés, nem is annyira egyszerű, főként a szerzői jogban 2019. január 1-jétől bekövetkezett változásokra tekintettel. Az előadás bemutatja a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben, és az egyéb jogszabályokban bekövetkezett módosításokat, úgy, hogy egy tetőtér-beépítés beruházásának példáját veszi alapul.

 

14.25–15.00 Tetőtér-beépítés leggyakoribb hibái: légzárás, átszellőztetés
Farkas Imre ügyvezető, okl. gépészmérnök, okl. épületfelújítási szakmérnök (Dörken Kft.)
A tetőtérbeépítések jelentős részében a komfortot a szakszerűtlen megoldások rontják le. A nem megfelelő légzárás párakicsapódást, és beázáshoz hasonló jelenséget okoz, míg a nem megfelelő átszellőztetés túlzott nyári felmelegedést okoz. Mik a legkényesebb csomópontok, és ezek szakszerű kivitelezése hogyan biztosítható.

 

15.00–15.45 A tetőtér-beépítés jogi akadályai és megoldások
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az Építésijog.hu portál szerkesztője
Kevés kockázatosabb beruházás létezik a tetőtér-beépítéseknél, hiszen más – ráadásul általában egy számtalan szereplőből álló közösség – tulajdonára kell ráépíteni. Az építkezést egy folyamatosan lakott épületben, a lakók zavarása nélkül kell megoldani, így az építési munkaterület kialakítása, lehatárolása is komoly problémákat okoz. Az is minden esetben felmerül, hogy milyen többségi döntésre van szükség a társasház részéről, illetve a tulajdonosok milyen biztosítékot kérjenek a beruházótól. Szükséges-e a szomszédos épület tulajdonosainak hozzájárulása az alapozás megerősítéséhez, vagy éppen a kémények megmagasításához? Az előadás lépésről-lépésre bemutatja, hogy milyen jogi megoldásokkal lehet megvalósítani úgy a tetőtér-beépítést, hogy mindkét fél megfelelő biztosítékokat kapjon

 

15.45–17.00 Szakmai konzultáció – a rendezvény előadóinak részvételével 
Annak érdekében, hogy a résztvevőkben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, az előadások lezárását követően szakmai konzultációt tartunk. A gyakorlati problémákra gyakorlatias, de jogszerű megoldásokat kívánunk adni. A kérdéseket már előzetesen írásban is elküldhetik a résztvevők a jambor.attila[kukac]epitesijog.hu email-címre.

 

[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz. A szakmai konzultáció időtartama a kérdésekhez igazodik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet.]