Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Építési jog 2021 online konferencia

Évindító webinárium az új építési engedélyezési, településképi, kivitelezési, örökségvédelmi és energetikai követelményekről - az előadások FEBRUÁR 3-IG FELVÉTELRŐL ELÉRHETŐEK, és a kamarai továbbképzési pontok is még megszerezhetőek!

2020 decemberének utolsó napjaiban egymás után jelentek meg az építésügyi salátarendeletek, nem maradt olyan lényeges – az építésügyet érintő – jogszabály, amelyben ne találnánk fontos módosításokat (OTÉK, Kivitelezési kódex, Eljárási kódex, 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet stb.).

 

Az építésügyi engedélyezési eljárások több olyan sarokpontja is módosult, amit korábban alapvetésnek gondoltunk (engedély hatálya és ütemezése, településképi vélemény, használatbavétel), és új szabályrendszert kell megtanulni az egyszerű bejelentésű beruházások esetében is. 2020. decemberének utolsó napjaiban több ITM rendelet és kormányrendelet tartalmazott épületenergetika témájú módosítást. A jogszabályváltozások nem csak a közel nulla követelmények alkalmazásának határidejét hosszabbították meg, számos érdemi változást is történt az energetikai követelmények rendszerében.

Az önkormányzatok újra nagy feladat előtt állnak, mert - elméletileg - 2021. március 1-jétől ismét módosítaniuk kellene a településképi rendeleteiket, és több esetben a településképi bejelentési eljárást kötelező lesz lefolytatniuk (vagyis nem kizárólag a helyi rendelet határozza meg a bejelentéshez kötött építési tevékenységeket). Az OTÉK-ban egyebek mellett a parkolóhelyek kialakításának előírásai, valamint a kertvárosias lakóterületek beépítési lehetőségei is módosultak. Az örökségvédelemmel kapcsolatos jogszabályi rendszer minden elemét érintették a 2021-től hatályos módosítások. Az új előírásokat Deák Krisztina, a Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője mutatja be a résztvevőknek.

Az állami otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően a korábbiaknál nagyobb számú felújítás, tetőtér-beépítés fog történni, de nem mindenki ismeri ezeknek a kivitelezéseknek a jogszabályi előfeltételeit. A rendezvény több előadása is a felújítást, tetőtér-beépítést tervező építtetők és kivitelezők részére tartalmaz fontos információkat annak érdekében, hogy a kivitelezők elkerüljék a szabálytalan munkavégzést, az építtetők pedig megelőzzék az építkezés során felmerülő, legnagyobb kockázatú veszélyeket.

Évindító építési jogi online konferenciánkkal a hirtelen megjelent és azonnal alkalmazandó új követelmények megismerésében kívánunk segítséget adni a változások által érintettek – építtetők, tervezők, vállalkozó kivitelezők, ügyvédek, önkormányzatok és hatósági ügyintézők – számára! 

 

A résztvevőknek lehetőséget kínálunk arra, hogy egy nap alatt átlássák a legfontosabb változásokat, és így már az új előírásoknak megfelelően tudják a tevékenységüket végezni, beruházásaikat tervezni. Ha Ön nem tud erre egy egész napot szánni, akkor sincs gond, a videófelvételeket a konferencia után még egy hétig – azaz február 3-ig – megnézheti, akár több alkalommal is. Ebben az egy hetes időszakban meg lehet szerezni a kamarai kreditpontokat is (a tesztkérdések megválaszolásával).

A konferenciát az Építésijog.hu portál (szerkesztője: dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató) szakmai szervezésével tartjuk meg. Az előadók a feltett kérdésekre is válaszolnak, azaz a nap végén szakmai konzultáció is segíti a tisztánlátást. A konferenciát az interneten – webinárium formájában – lehet követni, és minden résztvevő megkapja az előadások videófelvételeit és diasorait is.

 

LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK:

 

Szervező:
az Építésijog.hu szerkesztősége
és az Artifex Kiadó
A szakmai programot összeállította: dr. Jámbor Attila
ügyvéd, egyetemi oktató 

Időpont: 
2021. január 27.-február 3.
 

Online részvétel: 
az  internetes közvetítést az Építésijog.hu oldalon tudja majd követni (a pontos linket a résztvevők megkapják)

Építészkamarai akkreditáció:
2,5 kreditpont (MÉK 2021/6)
Ügyvédi kamarai akkreditáció:
8 kreditpont (NY001482/2021)

 

A KONFERENCIA ELŐADÁSAI TÖBBEK KÖZÖTT AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE ADNAK VÁLASZT:
•    Hogyan kell megtenni az egyszerű bejelentést, és milyen feltételek mellett lehet a hatósági bizonyítványt megkapni 2021. január 1-je után?
•    Milyen építési tevékenységet lehet végezni az építési engedély hatályának lejárta után?
•    Hogyan lehet használatba venni egy olyan épületet, amelyhez nem áll rendelkezésre a fővállalkozói kivitelezői nyilatkozat?
•    Hogyan lehet megelőzni azt, hogy az építtető és a vállalkozó között elszámolási vita alakuljon ki?
•    Milyen eszközök állnak rendelkezésre akkor, amikor a visszaélést elkövető vállalkozó, alvállalkozó nem akarja visszafizetni a vállalkozói díjat?
•    Milyen módosításokat kell az önkormányzatoknak megtenniük a településképi rendeleteikben 2021. március 1. napjáig?
•    A felújítást, tetőtér-beépítést végzőknek milyen fontosabb jogszabályi előírásokra kell figyelniük?
•    A beruházóknak, tervezőknek milyen kedvezményeket tartalmaz a 2021-től hatályos OTÉK?
•    Hogyan változtak a parkolók elhelyezésének és megváltásának szabályai?
•    Hogyan alakultak át az örökségvédelmi jogszabályok 2021-től?

 

NÉHÁNY RÉSZLET A VIDEÓFELVÉTELBŐL:

 

MI VÁLTOZOTT AZ OTÉK-BAN JANUÁR 1-TŐL? (részlet dr. Jámbor Attila előadásából)

 

MILYEN KEDVEZŐ LEHETŐSÉGEK NYÍLTAK MEG A TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSEKRE? (részlet dr. Jámbor Attila előadásából)

 

FELÚJÍTÁSOK ÉS BŐVÍTÉSEK ESETÉN MILYEN ENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEKNEK KELL MEGFELELNI? (részlet Kurucz Regina előadásából)

 

LOGISZTIKAI ÉS IPARI ÉPÜLETEKRE MILYEN ENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK VONATKOZNAK? (részlet Kurucz Regina előadásából)

 

A RÉSZLETES PROGRAM alább (a lap aljára legörgetve) olvasható!

 

AKTUÁLIS ÉS MEGBÍZHATÓ ÉPÍTÉSI JOGI INFORMÁCIÓK HOSSZÚ TÁVON IS:
Javasoljuk, hogy válasszon az alábbi lehetőségek közül olyan csomagot, mely a konferenciarészvétel mellett Építésijog.hu-előfizetést is tartalmaz. Így az előfizetés ideje alatt hosszabb távon, folyamatosan hozzájut azokhoz az információkhoz, amelyek a munkájához szükségesek. 
Egy negyedéves előfizetés eredeti ára jelenleg 9990 Ft + áfa, az egy évesé 33.800 Ft + áfa. Ha az alábbi csomagok egyikében rendeli meg az előfizetést, akkor – a csomagtól függően – 4000 vagy 8000 Ft + áfa összeget takaríthat meg. (Februártól egyébként emelkednek az előfizetési díjak – már csak ezért is érdemes kihasználni a mostani kedvezményes lehetőséget.)
 

  Webináriumrészvétel Webináriumrészvétel
+ negyed éves előfizetés
Webináriumrészvétel
+ egy éves előfizetés
Előadások interneten követhető interneten követhető interneten követhető
Előadások diasorai pdf-ben kiküldve pdf-ben kiküldve pdf-ben kiküldve
Előadások videófelvételei interneten elérhető február 3-ig interneten elérhető február 3-ig interneten elérhető február 3-ig
Építésijog.hu-előfizetés negyed éves hozzáférés egy éves hozzáférés
FIZETENDŐ DÍJ 24.000 Ft + áfa/fő 29.000 Ft + áfa/fő 49.900 Ft + áfa/fő
  ÉPÍTÉSZKAMARAI TAGOKNAK:
Megrendelem
a hozzáférést
ÜGYVÉDI KAMARAI TAGOKNAK:

a hozzáférést
KREDITPONT IGÉNYLÉSE NÉLKÜL: 

a hozzáférést

ÉPÍTÉSZKAMARAI TAGOKNAK:

a hozzáférést
ÜGYVÉDI KAMARAI TAGOKNAK:

a hozzáférést
KREDITPONT IGÉNYLÉSE NÉLKÜL: 

a hozzáférést

ÉPÍTÉSZKAMARAI TAGOKNAK:

a hozzáférést
ÜGYVÉDI KAMARAI TAGOKNAK:

a hozzáférést
KREDITPONT IGÉNYLÉSE NÉLKÜL: 

a hozzáférést

 

A fenti zöld gombok közül válassza ki az önnek megfelelőt - a kattintással elindítja a megrendelési folyamatot. (Érdemes előtte bejelentkezni az artifexkiado.hu oldalra; ha korábban nem regisztrált itt, kérjük, tegye meg most!)

Ha az Ön intézményénél speciális eljárást igényel a megrendelési folyamat, itt veheti fel velünk a kapcsolatot:
Artifex Kiadó Kft., info[kukac]artifexkiado.hu, +36 1 783 1711

 

TERVEZETT PROGRAM
 

 

  10.00–10.30 Regisztráció (online)
  10.30–10.40 Bevezető
10.40–11.00 2021. évi jogszabályváltozások az örökségvédelemben
Deák Krisztina főosztályvezető, Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság
A jogalkotó a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendeletet és valamennyi kapcsolódó jogszabályt átfogóan módosította, egyebek mellett változott az örökségvédelmi engedélyhez kötött és az örökségvédelmi bejelentéshez kötött tevékenységek köre, valamint a Lechner Tudásközpont feladatköre is. Egyebek mellett a védetté nyilvánítás egylépcsős folyamattá vált, és módosult a műemléki érték védelmével kapcsolatos szakkérdések vizsgálatához szükséges dokumentáció tartalma.
11.00–11.45 Az építési jogot érintő 2021. évi jogszabályváltozások 
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató, az Építésijog.hu portál szerkesztője
A 2020 decemberében több salátarendelet jelent meg egymás után, és ezek kivétel nélkül 2021 januárjában már hatályosak is lettek. A kormány az építési engedélyezésben és az egyszerű bejelentés szabályaiban vezetett be új előírásokat, amelyek gyakorlati jelentőségét is bemutatjuk. Az Eljárási kódex és a Kivitelezési kódex módosításai mentén végignézzük, hogy a használatbavétel megszerzésére milyen lehetőségek vannak akkor, ha nem áll rendelkezésre a kivitelezői és/vagy felelős műszaki vezetői nyilatkozat. Az OTÉK 2021. évi módosításai egyebek mellett a beruházók beépítési lehetőségeit növelhetik, illetve például egyértelművé vált a műanyag gyeprács zöldfelületbe történő beszámíthatósága.
11.45–12.30 Energetikai követelmények 2021. január 1. napjától. Fókuszban a felújítás és tetőtér-beépítés
Kurucz Regina  okl. építészmérnök, épületenergetikus szakmérnök, SZÉS6 épületenergetika szakértő, WELL AP&Faculty, LEED Green Associate
A közel nulla követelmények határidejének meghosszabbítása mellett szinte semmilyen figyelmet nem kapott, hogy 2021-től a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet és 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet is nagyon jelentősen változott. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiahatékonyság, és egyre többen halottak már arról, hogy felújításnál, bővítésnél is figyelembe kell venni valamilyen energetikai követelményeket, de sajnos a pontos részletekkel a tervezők és kivitelezők többsége sincs tisztában. A hiányos ismeretek egyik oka, hogy a jogszabályi előírások rendkívüli bonyolult szövegezésűek, ezért az előadás táblázatokkal és konkrét esetek ismertetésével igyekszik segítséget nyújtani.
12.30–13.00 Kötelező a településképi rendeleteket módosítani 2021. március 1. napjáig. A településkép-védelmi rendszer gyakorlati tapasztalatai
Dr. Agócs Ilona jogász, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala
2021. március 1. napjától ismételten módosításokat kell végrehajtani a településképi rendeleteken. Az eladás alapján az önkormányzatok képet kaphatnak a szükséges jogalkotási feladat terjedelméről, míg az építtetők, tervezőek megismerhetik, hogy hogyan fog változni a településképi bejelentés. Megismerhetjük a településképi rendeletek tipikus hibáit, illetve a gyakorlati életben felmerült legyakoribb jogalkalmazási problémákat.
  13.00–13.20 EBÉDSZÜNET
13.20–13.50 Már Magyarországon is elbontatnak szabálytalan épületeket!
Dr. Dombi Gergely jogász, NAV Felszámolási és Végrehajtási Főosztály, főosztályvezető
Még mindig sokan úgy gondolják, hogy nyugodtan építhetnek szabálytalan épületet: „nálunk úgyse bontatnak el semmit”. Az adóhatóság elmúlt két évének statisztikái nem alapozzák meg ezt az optimizmust, egyre inkább nő azoknak az eseteknek a száma, amikor ténylegesen is érvényt szereznek egy bontási, átalakítási kötelezettségnek. Az előadás konkrét eseteket feldolgozva mutatja be a végrehajtási eljárás szabályait, így megismerhetjük, hogy az adóhatóság milyen lépéseken keresztül jut el a bontásig, és a kötelezettek milyen feltételek mellett kaphatnak haladékot. A végrehajtás felfüggesztésének gyakorlatát is bemutatja az előadó. 
13.50 – 14.35 Felújítások, tetőtér-beépítések végzésének jogszabályi előfeltételei. Kivitelezési szerződésminta
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató, az Építésijog.hu portál szerkesztője
A 2021 januárjától igényelhető családi otthonteremtési támogatások miatt várhatóan az elkövetkező két évben jelentősen megnő a felújítások és a tetőtér-beépítések száma. Valószínűleg olyan vállalkozások is bele fognak vágni ilyen munkákba, akik korábban nem ezen a területen dolgoztak, illetve a megrendelői igények is hatványozottan nőnek majd. A felújítást, tetőtér-beépítést tervezőknek ismerniük kell, hogy mikor kell építési engedélyt, egyszerű bejelentést vagy településképi bejelentést tenniük a munka elvégzését megelőzően. Az előadásban bemutatásra kerül az Építésijog.hu által készített kivitelezési szerződésminta, amelynek alkalmazásával remélhetőleg sok bosszúság és vita megelőzhető.
14.35 – 15.20 Építésfelügyeleti hatósági szankciók 2021-től. Egyszerű bejelentés megtétele és hatósági bizonyítvány megszerzése lépésről-lépésre
Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, igazságügyi szakértő
Az Építési törvény (1997. évi LXXVIII. törvény) és az Eljárási kódex (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet) módosítása az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági intézkedési jogokat és kötelezettségeket is érintette, az előadás érinti ezeket a változásokat. Az építésfelügyeleti eljárásokban hatósági oldalról résztvevő előadó egy képzeletbeli egyszerű bejelentést alapul véve végigvezet bennünket az egyszerű bejelentés folyamatán, és a bejelentés megtételéhez szükséges dokumentumok körétől kezdve a hatósági bizonyítvány megszerzéséig felhívja azokra a hibákra a figyelmet, amelyet az építtetők, tervezők általában el szoktak követni.
15.20 – 15.50 Elszámolási vitából bűncselekmény
Dr. Tóth M. Gábor ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke 
A közelmúltban a sajtóban is egyre többször jelennek meg olyan esetek, amikor a vállalkozó az átvett előleggel nem tud elszámolni, és fizetés helyett csak egyszerűen megszünteti a céget. Sajnos már kialakult egy olyan „kivitelezői réteg”, melynek tagjai egyáltalán nem felkészületlenül találják szembe magukat az adóssággal, és különösebb lelkiismereti problémájuk sem keletkezik az ügyből… Lényeges, hogy az érintettek felismerjék azokat a jeleket, amikor a visszaélés bekövetkezhet, és tudják, hogy mikor lépi át a vállalkozó a polgári jog vonalát, és mikor követhet el bűncselekményt.
15.50–17.30 Fókuszban az aktuális építési jogi kérdések 
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató, az Építésijog.hu portál szerkesztője
Annak érdekében, hogy a résztvevőkben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, az előadások lezárását követően dr. Jámbor Attila az előzetesen megküldött kérdésekből tart összefoglaló előadást. A gyakorlati problémákra gyakorlatias, de jogszerű megoldásokat kívánunk adni. A kérdéseket már előzetesen írásban is elküldhetik a résztvevők a jambor.attila[kukac]epitesijog.hu email-címre.