Egyszerűbb és gyorsabb a megrendelés, ha előtte regisztrál/bejelentkezik!
0

Tetőtér-beépítés – új követelmények és kockázatok

Építési jogi konferencia és webinárium 2019. június 6-án

A 2019. március 15-én hatályba lépett előírások alapjaiban alakítják át a tetőtér-beépítés építésügyi követelményeit. Az új jogszabályi feltételek ismertetése mellett részletesen kitérünk az állandó szakmai problémákra (tűzvédelmi, statikai stb.), amelyeket a tervezők mellett a kivitelezőknek is ismerniük kell. Az új helyzetben a szakemberek mellett az építtetőknek is érdemes tájékozódniuk a lehetőségekről és korlátokról. 

 

2019. június 6-i konferenciánk előadásai többek között az alábbi kérdésekre adnak választ:

•    Milyen településrendezési előírásokat lehet mostantól figyelmen kívül hagyni a tetőtér-beépítések esetében, és milyen szabályozási lehetőségek maradnak az önkormányzatok kezében?
•    Mikor kell építési engedély és mikor egyszerű bejelentés a tetőtér-beépítési beruházáshoz?
•    A tűzvédelmi előírásokat is érintette az Étv. márciusi módosítása: ez mi alól ad felmentést, és mi lehet továbbra is akadály?
•    Az épület eredeti tervezőjének hozzájárulása szükséges-e a tetőtér-beépítéshez?
•    Műemlék épületek esetében milyen szempontokat kell figyelembe venni a beruházás tervezésekor?
•    Milyen víz- és légzárási, párazárási és a hőszigetelési problémákat kell megoldani a tetőablak-beépítések tervezésénél?
•    Milyen tipikus szakszerűtlen megoldások rontják le a beépített tetőterek működését, milyen rétegrendekkel és csomópontokkal lehet biztosítani a szakszerű kivitelezést? 
•    Milyen statikai, közműbővítési és közlekedési gondok merülnek fel leggyakrabban tetőtér-beépítéskor?
•    Milyen jellegzetes jogi akadályai lehetnek a tetőtér-beépítéseknek (például a társasházi lakóközösség vagy a szomszédok részéről), hogyan lehet ezeket kivédeni?

 

A teljes részletes program megtekinthető az oldal alján!

 

Akár személyesen is részt vehet a budapesti konferencián, de interneten is követheti az előadásokat! Az online közvetítést otthonról is bárki megnézheti; azonban számos területi építészkamara szervez csoportos megtekintési lehetőséget is saját helyszínén. Mindegyik esetben lehetőséget adunk arra, hogy a résztvevők az előadásokat követő szakmai konzultáció keretében feltegyék kérdéseiket az előadóknak. 

 

Főtámogató: VELUX Magyarország Kft.

Támogató: Dörken Kft.

 

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK:

 

Időpont:
2019. június 6., 10.00-től 17.00 óráig (regisztráció 9.30-tól)

Helyszín:
AVKF Budapesti Campus, 1201 Budapest, Török Flóris utca 227-229. (színvonalas oktatási épület, ingyenes és kényelmes parkolási lehetőséggel)

Építészkamarai akkreditáció:
2,5 pont
(MÉK 2019/162)

További szakmai támogatás:
hozzáférést kaphat az Építésijog.hu portál teljes tartalmához, és még egy hasznos szakmai segédlethez is hozzájuthat – ennek feltételeiről alább írunk részletesen

Program: 
Ide kattintva pdf-ben letölthető (az előadások részletesebb ismertetése a lap alján megnyitható)

 

 

RÉSZVÉTELI LEHETŐSÉGEK:

 

Ha Ön korábban már regisztrált a tervlap.hu vagy az epitesijog.hu vagy az artifexkiado.hu oldalon, akkor egyszerűen csak lépjen be az oldal tetején felhasználónevével és jelszavával, és utána küldje el megrendelését. Ha nem regisztrált korábban, kérjük, tegye meg most.

 

1. ONLINE RÉSZVÉTEL 

A konferencia meghallgatása egyénileg otthonról, irodából stb., azaz nem kiadónk, illetve területi kamara által szervezett helyszínről.

MÉK továbbképzési pontot (2,5 pont) igénylők számára: fizetendő összeg: 1.575 Ft + áfa (bruttó 2.000 Ft) Megrendelem a belépőt
(A jelenlétet a konferencia alatt feltett, email-ben megválaszolandó KÉT kérdéssel fogjuk ellenőrizni. A kérdést figyelmen kívül hagyó kollégák nem kapnak igazolást! A válaszokat a tetoterbeepites2019@gmail.com címre kell majd elküldeni.)

MÉK továbbképzési pontot NEM igénylők számára: fizetendő összeg: 0 (azaz nulla) Ft Megrendelem a belépőt

Automatikus válaszlevelünkben megkapja annak a weboldalnak az elérhetőségét, ahol majd a konferenciát június 6-án élőben – illetve utána még egy hétig felvételről – megtekintheti. 

 

2. KONFERENCIA-RÉSZVÉTEL SZEMÉLYESEN, BUDAPESTEN

 

   
BUDAPEST
Időpont:
2019. június 6.
Helyszín: AVKF Budapesti Campus (1201 Budapest, Török Flóris utca 227-229.)
Akkreditáció: 2,5 pont (MÉK 2019/162)
Választásával Ön a következőket kapja: Konferenciarészvétel Konferenciarészvétel + kedvezményes Építésijog.hu előfizetés Konferenciarészvétel + kedvezményes Építésijog.hu előfizetés + épületmagasság-számítási segédlet
személyes részvételi lehetőséget a konferencia budapesti helyszínén
negyedéves hozzáférést az Építésijog.hu portál teljes tartalmához  
pdf formátumú fájl formájában a 13 oldalas, magyarázó ábrákat is tartalmazó segédletet az épületmagasság pontos meghatározásához    

Fizetendő összeg

3.150 Ft + áfa (bruttó 4.000 Ft) 8.500 Ft + áfa (bruttó 10.795 Ft) 9.900 Ft + áfa (bruttó 12.573 Ft)
  Megrendelem
a belépőt
Megrendelem
a csomagot
Megrendelem
a csomagot

 

3. KONFERENCIA-RÉSZVÉTEL SZEMÉLYESEN, VIDÉKI HELYSZÍNEN, KAMARAI TAGOK SZÁMÁRA

 

Egyes vidéki megyeszékhelyeken a területi építész kamarák saját tagjaik, illetve az önkéntes szolgáltatási díjat fizető nyilvántartottjaik részére ingyenes részvételt tesznek lehetővé a kamarák által megadott helyszínen, bekapcsolódva az online közvetítésbe.

 

       
  Helyszín Férőhelyek száma  
Debrecen
(csak HBMÉK tagoknak, ingyenes)
HBMÉK előadóterme
(4028 Debrecen, Sarló utca 3.)
60 fő Megrendelem
a belépőt
Nyíregyháza 
(csak SZSZBMÉK tagoknak, ingyenes)
SZSZBMÉK tanácsterme
(4400 Nyíregyháza, Őz utca 21.)
35 fő Megrendelem
a belépőt
Salgótartján
(csak NMÉK tagoknak, ingyenes)
NMÉK előadóterme
(3100 Salgótarján, Mártírok útja 1.)
 
30 fő Megrendelem
a belépőt
Székesfehérvár
(csak FMÉK tagoknak, ingyenes)
Szabadművelődés Háza 
(8000 Székesfehérvár, Fürdősor 3.)
90 fő Megrendelem
a belépőt
Szombathely
(csak VMÉK tagoknak, ingyenes)
VMÉK nagyterme
(9700 Szombathely, Thököly utca 14.)
40 fő Megrendelem
a belépőt

 

A további helyszínek szervezése folyamatban.

Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, időben értesülhet a pontos helyszínekről:  Feliratkozom a hírlevélre >>

 

9.30–10.00 Regisztráció (a kamarai és egyéb helyszíneken, valamint az AVKF Budapesti Campuson) 

 

10.00–10.10 Bevezető
Csanády Pál levezető elnök, a Metszet építész-folyóirat főszerkesztője

 

10.10–10.55 Tetőtér-beépítés építésügyi feltételei 2019. március 15. napjától
Baksa Lajos településmérnök, vezető-tanácsos, építésügyi hatósági irodavezető
2019 márciusától az Építési törvény határozza meg a meglévő épületek tetőterének beépítési feltételeit. Minden tetőtér-beépítést tervezőnek fontos ismernie ezeket az előírásokat, mivel alapvetően befolyásolják a beruházás megvalósíthatóságának feltételeit: lényeges könnyítéseket jelentenek, érdemben szinte az összes fontos helyi településrendezési előírás figyelmen kívül hagyható majd. A meglévő építmények akadálymentesítésére vonatkozó legutóbbi OTÉK-módosítások is új lehetőségeket jelentenek a tetőtér-beépítések kapcsán. Az előadás tisztázza a tetőtér-beépítés fogalmát, illetve körüljárja, hogy jelenleg az önkormányzatoknak milyen szabályozási lehetőségeik vannak. Kiderül az előadásból az is, hogy speciális esetekben a tetőtér-beépítés mikor lesz építési engedélyhez vagy egyszerű bejelentéshez kötött beruházás.

 

10.55–11.25 Műemlék épület tetőterének beépítési feltételei
L. Balogh Krisztina okl. építészmérnök vezető tervező, településtervező, műemlékvédelmi szakmérnök (ME Építészeti Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője)
Az Építési törvény új előírásai nem szűkítik a műemlékekre, műemléki környezetre vonatkozó országos jogszabályok követelményeit. Az örökségvédelmi szempontokat természetesen a tetőtér-beépítések során is alkalmazni kell. A hallgatóság konkrét esetek bemutatásából megismerheti, hogy egy műemlék épületben általában milyen szempontokat kell figyelembe venni a beruházás tervezésekor.

 

11.25–12.05 Tetőtéri ablakok szakszerű tervezése, beépítése és ellenőrzése
Bedekovits Csaba kereskedelmi vezető (VELUX Magyarország Kft.)
Tetőtér tervezési javaslatok a dizájn, a helykihasználás, a tetőtéri ablakok elhelyezési lehetőségei és korlátai figyelembevételével, teraszalkotás a tetőtéri szinten. A természetes fényre, szellőztetésre és kilátásra vonatkozó tervezési alapelvek. A tetőtér piaci értéke vs a tetőtér-beépítés költségei. Milyen megoldást és lehetőségeket nyújthatnak a tetőterek a városiasodás folyamatában.
Bíró András alkalmazástechnikai és műszaki szakértő (VELUX Magyarország Kft.)
A tető és a tetőtéri ablak az időjárási hatásoknak leginkább kitett részek az épületen. A tetőablak beépítésével pedig három területen gyengíti a kivitelező az épület egyik fő védelmi vonalát. A tetőrétegrendek átvágásával a víz- és légzárás, a párazárás és a hőszigetelés kérdései azok, amelyek megoldása ugyan a kivitelező feladata, de a tervező számára sem lehet mellékes. 

 

12.05–12.35 A tetőtér-beépítés az építész szemével
Huszti István építészmérnök
Egy meglévő épület bővítése mindig kihívás egy építésznek, és ez fokozottan igaz, ha további szintet, szinteket kell az épületen elhelyezni. A statikai és a szomszédos épületek állékonyságának biztosítása mellett a közművek, a közlekedés biztosítása is komolya akadályokba szokott ütközni. Az előadás összegyűjti azokat a tipikus szakmai problémákat, amelyek a tetőtér-beépítés során fel szoktak merülni, és megpróbál ezekre válaszokat adni.

 

12.35–13.15 Ebédszünet

 

13.15–13.55 Tűzvédelmi követelmények, kockázatok
Dr. Takács Lajos Gábor egyetemi docens (BME Épületszerkezettani Tanszék)
Az Építési törvény márciusi változása érintette a tűzvédelmi kérdéseket is. Mi alól ad felmentést, és mi lehet továbbra is akadály? Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői (különös tekintettel a faszerkezetekre), tűzoltási felvonulási terület hiánya, kiürítés-számítás. Eltérési engedélyek gyakorlata, jellemző ellensúlyozó intézkedések.

 

13.55–14.25 Tetőtér-beépítés és a szerzői jog
Dr. Barta Judit egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Kell-e az épület eredeti tervezőjének a hozzájárulása a tetőtér-beépítéshez? Ez a kérdés, nem is annyira egyszerű, főként a szerzői jogban 2019. január 1-jétől bekövetkezett változásokra tekintettel. Az előadás bemutatja a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben, és az egyéb jogszabályokban bekövetkezett módosításokat, úgy, hogy egy tetőtér-beépítés beruházásának példáját veszi alapul.

 

14.25–15.00 Tetőtér-beépítés leggyakoribb hibái: légzárás, átszellőztetés
Farkas Imre ügyvezető, okl. gépészmérnök, okl. épületfelújítási szakmérnök (Dörken Kft.)
A tetőtérbeépítések jelentős részében a komfortot a szakszerűtlen megoldások rontják le. A nem megfelelő légzárás párakicsapódást, és beázáshoz hasonló jelenséget okoz, míg a nem megfelelő átszellőztetés túlzott nyári felmelegedést okoz. Mik a legkényesebb csomópontok, és ezek szakszerű kivitelezése hogyan biztosítható.

 

15.00–15.45 A tetőtér-beépítés jogi akadályai és megoldások
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az Építésijog.hu portál szerkesztője
Kevés kockázatosabb beruházás létezik a tetőtér-beépítéseknél, hiszen más – ráadásul általában egy számtalan szereplőből álló közösség – tulajdonára kell ráépíteni. Az építkezést egy folyamatosan lakott épületben, a lakók zavarása nélkül kell megoldani, így az építési munkaterület kialakítása, lehatárolása is komoly problémákat okoz. Az is minden esetben felmerül, hogy milyen többségi döntésre van szükség a társasház részéről, illetve a tulajdonosok milyen biztosítékot kérjenek a beruházótól. Szükséges-e a szomszédos épület tulajdonosainak hozzájárulása az alapozás megerősítéséhez, vagy éppen a kémények megmagasításához? Az előadás lépésről-lépésre bemutatja, hogy milyen jogi megoldásokkal lehet megvalósítani úgy a tetőtér-beépítést, hogy mindkét fél megfelelő biztosítékokat kapjon

 

15.45–17.00 Szakmai konzultáció – a rendezvény előadóinak részvételével 
Annak érdekében, hogy a résztvevőkben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, az előadások lezárását követően szakmai konzultációt tartunk. A gyakorlati problémákra gyakorlatias, de jogszerű megoldásokat kívánunk adni. A kérdéseket már előzetesen írásban is elküldhetik a résztvevők a jambor.attila[kukac]epitesijog.hu email-címre.

 

[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz. A szakmai konzultáció időtartama a kérdésekhez igazodik, ezért hosszabb időt is igénybe vehet.]